Kurz eura padol na 1,0850 USD/EUR

21.04.2020 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 21. apríla (TASR) - Spoločná európska mena sa v utorok mierne oslabila. Neskoro popoludní sa predávala po 1,0850 USD, teda pri o niečo nižšom kurze ako ráno. Pod zvýšeným tlakom boli meny krajín ťažiacich ropu. Dôvodom boli turbulencie na ropnom trhu.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok referenčný kurz na 1,0837 (v pondelok: 1,0860) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9228 (0,9208) eura.

Na finančných trhoch stále panuje pre koronakrízu veľká neistota. Z toho profituje predovšetkým americký dolár, ktorý je ako hlavná svetová rezervná mena bezpečným prístavom v turbulentných časoch. Vzrástol aj japonský jen, ktorý je takisto považovaný za bezpečný prístav.

Výrazné turbulencie na ropnom trhu spôsobené predovšetkým koronakrízou ešte zvýšili nervozitu investorov. Ceny ropy boli pod veľkým tlakom aj v utorok po tom, ako sa v pondelok (20. 4.) cena americkej ropy WTI dostala prvýkrát v histórii do negatívneho pásma. Dôvodmi sú prudký pokles dopytu, nadmerná ponuka a rýchle napĺňanie zásobníkov.

Tento vývoj spôsobil výrazné oslabenie mien veľkých producentov ropy. Prudko klesol napríklad ruský rubeľ, ale aj nórska koruna a kanadský dolár.
 

Vyberte región

mark